látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Robert Capa: „nem elég a tehetség, magyarnak is kell lenni”

Nagyszabású fotóművészeti tárlat látható a Szépművészeti Múzeumban

2024. április 23. - Cultvisit

Marilyn Monroe, Frida Kahlo, Ingrid Bergman – néhány név a 20. század meghatározó női karakterei közül, akiket mind magyar fotográfusok kaptak lencsevégre. A Szépművészeti Múzeum Kertész, Moholy-Nagy, Capa... Magyar fotóművészek Amerikában (1914-1989) c. tárlata tökéletes lenyomata ezen évszázadnak, amely a világhírűvé vált magyar fotográfusok mellett az itthon kevésbé ismert művészek munkáit is elénk tárja. Az augusztus 25-ig látogatható kiállítás a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Virginiai Szépművészeti Múzeummal együttműködésben jött létre.

1_10.jpg

Forrás: welovebudapest.hu

Most először láthatók egy átfogó tárlaton az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar fotográfusok munkái, amelyek az első világháború kezdetétől az 1989-ig tartó időszakot ölelik fel. A kiállítás kurátorai Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója és Alex Nyerges, a Virginiai Szépművészeti Múzeum igazgatója, aki személyesen is érintett a kiállítási anyagot illetően, ugyanis 30 éve tanulmányozza az amerikai–magyar fotográfusok életművét, így az ő kutatási eredményeinek debütálása is a 32 fotóművész 170 képének 8 szekcióra bontott tárlata. Ahogy fogalmazott: „Egyetlen más ország fotográfusai sem voltak olyan nagy hatással a XX. századi fotóművészetre, mint a magyarok. Ahogy azt Robert Capa mondta egyszer viccesen, ha nagy fotográfussá kívánsz válni, nem elég a tehetség, magyarnak is kell lenni”.[1]

[1] Forrás: 24.hu Amerikába kivándorolt magyar fotográfusok munkáiból nyílik kiállítás a Szépművészeti Múzeumban | 24.hu

A szekciókon végighaladva a magyarországi kezdetektől Berlinen és Párizson keresztül jutunk el egészen New York, Chicago vagy Hollywood állomásáig. Ezen helyszínek 20. századi látképét és életérzését pedig olyan híres fotóművészek szemüvegén keresztül vizsgálhatjuk, mint André Kertész, Robert Capa, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi, Kepes György vagy Kondor László. A tárlat célja továbbá a Magyarországon kevésbé elhíresült fotográfusok – köztük Dienes Andor, Muray Miklós, Varga Anna, Ylla, Barna Anna, Plachy Szilvia vagy Somogyi Kornél – reflektorfénybe helyezése is. A tárlaton felsorakoztatott magyar művészeknek köszönhetően a nagyvárosok örökségén és az amerikai-magyar fotótörténeti pillanatokon túl szemtanúi lehetünk különböző témák és technikák ábrázolásának is, például a divatfotográfia vagy éppen a fotóriport műfajain keresztül. Habár az Egyesült Államokban letelepedett hazai fotográfusok közül nem mindenki vált világhírűvé, az általuk képviselt fotográfiai műfajban mégis meghatározó szerepet töltöttek be az amerikai fotográfia történetében.

2_9.jpg

Forrás: magyarnemzet.hu

A kiállítás egyik központi szekciója a „Magyarok New Yorkban” címet viseli: itt tekinthetjük meg többek között André Kertész tizenöt részből álló, feleségének elvesztését követően született polaroidsorozatát, valamint Marcel Sternberger Roosevelt elnököt ábrázoló portréját is, amely 1946 után a 10 centes érmére is felkerült. Egy másik sorozatban jelennek meg Kepes György a Bauhaus gondolatiságára épülő, leginkább az ’50-es, ’60-as évek modernitását bemutató alkotásai. A hollywoodi szekcióban kiemelendők Munkácsi Márton, a divatfotográfiai műfaj megújítójának képei, valamint Dienes Andor Marilyn Monroe-t ábrázoló fotója, ugyanis a magyar fotográfus fedezte fel elsőként a popkultúra mai napig egyik legismertebb alakját. A riportfotográfiái szekciónál szemügyre vehetjük a haditudósító Robert Capa vagy Kondor László vietnámi háborúban megörökített felvételeit egyaránt. A kiállítás Nickolas Muray – szerelmét ábrázoló – Frida Kahlo kék ruhában c. fotójával zárul. A tárlat anyaga összesen tizenhét amerikai gyűjteményből, valamint hazai intézményektől és magánygyűjteményekből származik.

3_7.jpg

Forrás: szepmuveszeti.hu

 

Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről, kövess minket Facebookon is!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr3418387983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása