látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Nívós átadó eseményen hirdették ki a HAB Díj győztesét

2024. március 01. - Cultvisit

Tegnap rendezték meg a HAB Díj átadó eseményét az Andrássy úti Hungarian Art & Business összművészeti központban. Az MBH Bank Művészeti Alapítvány által 2023-ban létrehozott HAB Díj célja, hogy egy kiválasztott, 35 év feletti művész alkotói tevékenységét támogassa 3.200.000 forint értékben. A kiírt alkotói programra több mint 100 pályázat érkezett, amelyből a szakmai zsűri döntése alapján 10 jutott tovább az utolsó fordulóba. A döntősök közül végül Kocsi Olga vehette át a győztesnek járó elismerést.

dsc_3213.JPG

Forrás: Hungarian Art & Business

A pályázat értelmében a beérkezett tervek közül az Alapítvány kiválasztott egy megvalósítandó művészeti alkotást, a fenti összeget pedig a nyertes pályázó a mű megalkotása mellett művészi tevékenységének támogatására fordíthatja. Az első helyezést elért koncepció továbbá a megvalósítást követően bekerül az Alapítvány műgyűjteményébe.

Az ünnepélyes díjátadón virtuálisan bemutatásra kerültek a döntősök – Asztalos Zsolt, Hegedűs 2 László, Kocsi Olga, Kondor Attila, Nagy Barbara, Szabó Kristóf KristofLab, Szirmai Nóra és Wolsky András – munkái, majd kihirdették, hogy melyik pályázat nyerte el a támogatást.

A szakmai zsűrit Dr. Bordács Andrea esztéta, docens, az ELTE BDPK Vizuális Művészeti Tanszék vezetője; Kőnig Frigyes képzőművész, rektor emeritus; Sinkó István Károly képzőművész, a Magyar Festőtársaság Elnöke; és Vékony Délia művészettörténész, filozófus, a HAB művészeti igazgatója alkotta.

A díjátadón Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója tartott köszöntőbeszédet, majd a szakmai bizottság további tagjai beszámoltak arról, milyen szempontok játszottak közre a kiválasztási folyamat során. Egy olyan eszmei és anyagi értéket képviselő műtárgy kiválasztása volt számukra a cél, amely időtálló mind anyagában, mind kivitelezésében, továbbá méltón tud helyet foglalni egy jelentős műgyűjteményben. A beérkezett pályamunkák közül végül Kocsi Olga 7x7 Beton ikon című alkotásának ítélték oda az első helyezést.

Kocsi Olga (1987), művésznevén Holy Olga, multimédia művész, aki munkája során a különböző tudományterületek kereszteződéseit vizsgálja, mint például a valóság és virtuális valóság kapcsolata, vagy a magánszféra és közszféra közötti kötelékek. Egyik központi témája a szentség értelmezése és átértelmezése. A HAB Díjra nevezett 7x7 Beton ikon című alkotása egy mátrixot alkotó, 49 képből álló sorozaton alapszik, melynek elemei egy-egy művészettörténeti alkotásra utalnak, sajátos humorral átértelmezve a műveket. Az első fázisban elkészített fényképek betonba öntve válnak tárgyakká.

dsc_3057.JPG

Forrás: Hungarian Art & Business

 

Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr8718343455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása