látogatás a művészetek világába

Cultvisit

2025-ben nyitja meg kapuit a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum

2024. február 07. - Cultvisit

Klösz György fényképész egykori villájában talál otthonra a magyar fotóművészet legjelentősebb gyűjteménye. A várhatóan 2025-re elkészülő Nemzeti Fotóművészeti Múzeum épületében 1000 négyzetméternél is nagyobb kiállítótér várja majd a látogatókat, emellett múzeumpedagógiai foglalkozások, szakkönyvtár és előadótér is helyet kap majd.

kloszvilla.jpg

Forrás: ligetbudapest.hu

A Nemzeti Fotóművészeti Múzeum a Városligeti fasor legvégén, Klösz György, a magyar fotográfia egyik kiemelkedő alakjának egykori villájából és fotográfiai műhelyének székhelyéből kialakított épületben kap új otthont. A múzeum megvalósulása történelmi jelentőségű, hiszen 143 év telt azóta, hogy Veress Ferenc nemzetközi hírű fotográfus először indítványozta az intézmény létrehozását.

A fotómúzeum mintegy 700 ezer darabos gyűjteményének jelentős részét a Magyarországról elszármazott fotográfusok alkotásai képezik, így többek között André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi vagy Robert Capa fotográfiái. Emellett a Magyarországon alkotott és alkotó fotográfusok, fotóművészek emléktárgyait is őrzi, bemutatva és feldolgozva ezáltal az alkotók teljes életművét. A kollekció darabjai a közgyűjtemény részévé válnak, a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként pedig végre méltó helyet foglal majd el a művészeti szcénában.

ligetlatvanyterv.jpg

Forrás: ligetbudapest.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr9318320425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása