látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Hamarosan leleplezik az eddig ismeretlen, százmilliós magyar kincset

2024. április 03. - Cultvisit

Április 4-én fednek fel egy 100 millió forint értékű, a nagyközönség számára eddig ismeretlen magyar festményt a FreylerArt Galériában. A művet Ziffer Sándor (1880–1962), a magyar és romániai festőmozgalmak jeles alakja alkotta, feltehetőleg Franciaországban. A leleplező, sajtónyilvános eseményt követően az érdeklődők április 5-től négy héten át tekinthetik meg az alkotást.

Ziffer Sándor magyar festő, érdemes művész mind a magyarországi, mind a romániai festészeti mozgalmakban fontos szerepet töltött be. A nagybányai művésztelep második nemzedékének kiemelkedő festője, mestere és művészetszervezője volt, aki rengeteg szakmai tapasztalattal gazdagodott Párizsban, Berlinben, Hamburgban és Münchenben egyaránt. Ziffer munkáiban a posztimpresszionizmus, az expresszionizmus és a kubizmus stílusirányzatainak formajegyei is fellelhetők, alkotói korszakának csúcspontja a két világháború közti időszakra tehető. Olyan romániai magyar és román festőknek volt a mestere, mint Karácsony János vagy Agricola Lídia. Aktív éveiben nehezen jutott társadalmi elismeréshez, azonban Vida Géza szobrászművésznek köszönhetően 1950-ben személyi nyugdíjat kaphatott, majd 1954-ben Munkaérdemrenddel tüntették ki.  

vjg_painting_124_9222_original.jpg

Forrás: viragjuditgaleria.hu – Önarckép, 1920-as évek

Alkotásai racionálisan átgondoltak, valamint friss, színes, dekoratív, expresszív jegyeket hordoznak. Az újonnan felbukkant mű esetében egy olyan festményről van szó, amelyről tudott a szakma, azonban élőben még soha nem látta senki. Mivel a festő Párizsban töltött időszaka kevésbé ismert, és a művészettörténet sem dolgozta fel nagy részletességgel az itt készült munkáit, vélhetően egy ebből a korszakból származó művet fedezhettek fel. Ziffer munkásságából leginkább nagybányai korszakának művei terjedtek el, így kifejezetten kuriózumnak számít a leleplezendő alkotás.

F. Tóth Zoltán, a galéria tulajdonosa elárulta, hogy a festmény azért is különleges, mert egy utólagos, hamis Rippl-Rónai-szignó volt rajta. A hatvanas években volt jellemző gyakorlat, hogy a kevésbé keresett művészek nagyobb nevekre szignózták át alkotásaikat, ugyanis például a kicsit is rippl-rónais jegyekkel rendelkező műveket jobban megfizették.

A FreylerArt Galéria kiállítóterében a földszinten installációk várják majd a látogatókat, az emeleten pedig kizárólag a szóban forgó kép lesz látható. Hamarosan tehát fény derül a titokra, és a szakma is szemügyre veheti az eddig ismeretlen alkotást.

vjg_painting_37_14935_original.jpg

Forrás: viragjuditgaleria.hu – Festőnő a Szajna partján, 1910 körül

 

Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr8118369723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása