látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Milyen képzőművészeti trendek várhatók 2024-ben?

2024. január 19. - Cultvisit

Mint minden területen, úgy a kultúrában is folyamatosan változnak az aktuális trendek, amelyeket érdemes évről évre áttekinteni, hiszen értékes információkat tárnak elénk a minket körülvevő világgal kapcsolatban. Digitalizáció, fenntarthatóság, sokszínűség, méltányosság, tradíció. Talán ezek azok a kifejezések, amelyek leginkább definiálják, hogy milyen év várható a képzőművészet jellegzetességeit illetően. Mindezek fellelhetőek az alkotások témájában és az alkalmazott eszközökben is. Ebben a cikkben tehát a képzőművészet 2024-ben várható irányzatait vesszük górcső alá, nemcsak az alkotók, hanem a befogadók szemszögéből is.

20. századi művészet

A várható trendeket körülöleli egy többösszetevős ellentét, amely a jövő és a múlt, az antik és a modern együttes fennállását jelenti. Ugyanis ahogy az már korábban is érezhető volt, többek között a 20. századi művészet iránti érdeklődés szárnyal leginkább, amely a képzőművészeti aukciókon is megmutatkozik. Csak egy örök klasszikust említve, Pablo Picasso – a 20. századi avantgárd egyik legjelentősebb festője – munkáit a mai napig rajongás veszi körül. Továbbá korabeli női művészek alkotásai is még inkább előtérbe kerülnek. Ezek mellett a vintage és antik darabok népszerűsége is töretlen lesz az idei évben.

Tradíció

Az idei trendekhez sorolva fontos megemlíteni, hogy visszatérnek a hagyományos művészeti formák. Egyfajta „vissza a gyökerekhez” metódus lesz megfigyelhető, amely a globalizáció ellenpólusaként megjelenő lokális kultúrából való inspirálódást hangsúlyozza. Ezen a vonalon tovább haladva, újra teret nyer a népművészet, amely szintén az emberi hagyományok, tevékenységek köré rendeződik. Itt kiemelendő a nők szerepe, hiszen jelenlétük számottevő ebben az ágazatban. Az, hogy a nők térnyerésének fontossága mennyiben jelenik meg ezen kívül az idei év változásait tekintve, későbbi témáknál is elő fog kerülni.

gettyimages-1218209145.jpg

Forrás: Getty Images

Digitális művészet, mesterséges intelligencia

Ami leginkább felkavarja az állóvizet és rendkívül meghatározza ezt a szcénát, az a digitalizáció és a mesterséges intelligencia jelenléte. A folyamat már korábban elkezdődött, de 2024-ben még inkább hódítani fognak a virtuális installációk, interaktív műalkotások és digitális szobrok. Kifejezetten a kiterjesztett valóság (AR) alapú művészeti installációk, kiállítások és performanszok számának növekedése várható, amelyek lehetővé teszik a nézők számára, hogy soha nem látott módon kapcsolódjanak majd a műalkotásokhoz, aktív résztvevőkké váljanak, ezáltal befolyásolva és alakítva a művészi narratívát.

A mesterséges intelligencia (AI) alapjaiban változtatja meg mindazt, ami hagyományosan képzőművészetnek tekinthető. Az AI hatalmas mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mintákat tanul, és eredeti kompozíciókat, festményeket, szobrokat képes létrehozni. Tekinthetünk rá munkatársként vagy múzsaként is, egy biztos: új perspektívákat kínál a művészet területén, és a kreativitás határait is feszegeti. Idén az AI által támogatott művészi alkotás fellendülésére számíthatunk, ahol a művészek intelligens gépekkel együttműködve gondolatébresztő és innovatív műalkotásokat hoznak létre. Alkalmazása azonban számos vitát vált ki a szakmában, hiszen az eredetiség, a szerzőiség, a művészetben betöltött szerepe, valamint az emberi és a gépi kreativitás közötti kapcsolat tekintetében is megkérdőjelezhető.

Az eddigieket fokozva, valószínűleg nagy port fog kavarni az AR és az AI fúziója is, amely újradefiniálhatja a közönség tapasztalatát és műalkotásokkal való kapcsolatát. Amellett, hogy a nézők aktív résztvevőkké vagy akár társalkotókká válhatnak, virtuális művészeti galériákat fedezhetnek fel, interakcióba léphetnek animált szobrokkal vagy dinamikusan fejlődő festményeknek lehetnek szemtanúi. 2024-ben elképzelhető, hogy a mesterséges intelligencia által irányított AR-élmények valós időben változnak majd a nézői interakciók, a környezeti jelzések vagy az érzelmi reakcióknak megfelelően. Mindez a lehetőségek tárházát nyitja meg ezen a területen, olyan elemeket létrehozva, mint például az interaktív történetmesélés, a személyre szabott művészeti találkozások vagy a multiszenzoros installációk.

gettyimages-1375441157.jpg

Forrás: Getty Images

Intimitás

A kapcsolódás jelentősége más jellemző irányzatnál is megjelenik majd, csak teljesen más megközelítésből, amely talán az AR és AI világának ellenpontjaként is tekinthető. A szóban forgó eszme a hiperszentimentalizmus, amely a személyes, intim és a valós életbeli kapcsolatokat nyomatékosítja. Jelenléte a művészetben pedig jelentősen erősödni fog az idei évben. Ez mondható el a texturált művészetről is, amely szintén az emberi munka egyediségére épít, ahol minden vonás az emberi kéz lenyomatát tükrözi, és ami teljesen elhatárolódik a nem kézzel fogható eszközöktől.

Méltányos és diverz művészet

A képzőművészetnek inkább a már társadalmi megközelítéséhez kapcsolódik a méltányos művészet fogalma. Egy környezeti és társadalmi igazságosság alapjaira épülő irányzatról van szó, ahol nincsenek nemek közötti határok, és amely a női, a színesbőrű és az őslakos művészek előtérbe kerüléséért harcol. Mivel a nemek közötti egyenlőségről szóló diskurzus az elmúlt években egyre inkább reflektorfénybe került, így a művészvilágnak is lépéseket kell tennie a méltányos képviselet felé. Ennek köszönhetően 2024-ben várhatóan nagyobb hangsúlyt kap a női művészek tehetségének reprezentálása.

Charles Stewart, a Sotheby's multinacionális vállalat vezérigazgatója a következőképp fogalmazott a témával kapcsolatban: „Nagyobb keresletet fogunk tapasztalni olyan művészek iránt, akik történelmileg alulreprezentáltak az aukciókon, például az amerikai őslakos és a chicano művészek iránt. Végezetül a női művészek továbbra is emelkedni fognak a piac felső részén. Az 1 millió dollár feletti értéken értékesített női kortárs művészek eladásai 2018 óta több mint megduplázódtak, Joan Mitchell és Yayoi Kusama vezetésével, de van még hova fejlődni.”[1]

Ehhez a témakörhöz kapcsolható a diverz művészet is. A művészeti világ egyre befogadóbb és sokszínűbb térré válik, amely magába foglalja a különböző hátterű, kultúrájú és szemléletű művészeket. Ez pedig a művészi kifejezésmód sokszínűségéhez vezet, így olyan műalkotásokat is láthatunk majd, amelyek különböző hangok, történetek és tapasztalatok mozaikjaként tükröződnek. Az alkotók megkérdőjelezik a hagyományos narratívákat és kiszélesítik a kortárs művészet fogalmát. Jól látható, hogy ez nem csupán egy trend, hanem egyfajta kulturális elmozdulás is egy elfogadóbb társadalom felé.

A sokszínűség tekintetében érdemes megemlíteni azt is, hogy a szakértők globálisan az ázsiai művészet előre nyomulását jósolják az idei évre. Ez azt is jelenti tehát, hogy az európai – amerikai buborékon kívüli művészek is még inkább helyet kapnak a képzőművészeti palettán.

[1] ARTnews: Art World Insiders Make Their Predictions for 2024

diverz.jpg

Forrás: Artsper Magazine weboldala – Bleu platine, N°Portrait végétal, 2022

Fenntarthatóság

Manapság életünk számos területének egyik leghangsúlyosabb témája a fenntarthatóság kérdése. Ez alól a művészet sem kivétel, így egyre népszerűbbek azok a művek, amelyek a környezet és kultúra megőrzésére összpontosítanak, a galériák pedig egyre inkább környezetbarát gyártási és forgalmazási eljárásokat alkalmaznak.

A fenntartható képzőművészeti eszközök és technikák kialakulása, alkalmazása is egyre elterjedtebb – ide tartozik például a minimális karbonlábnyomú művek létrehozása, a természetes energiaforrások hasznosítása az interaktív installációk működtetéséhez, az újrahasznosított anyagok átalakítása lenyűgöző műalkotásokká vagy a természetes pigmentek és anyagok használata.

fenntarthatosag.jpg

Forrás: Artland Magazine weboldala – Seung-taek Lee, Earth Play at Art Basel Miami Beach. Courtesy of Art Basel

Jellemző műfajok, technikák

Az idei évet meghatározó trendek és irányzatok mellett nem feledkezhetünk meg a konkrét műfajokra, technikákra vonatkozó előrejelzésekről sem. A vizuális megjelenést tekintve színpompás alkotások várhatók: a színek egyedi kombinációja egyrészt elengedhetetlen eszköze az önkifejezésnek, másrészt az érzelmek előhívását is célozzák a befogadókban. Ide tartozik még a szimbólumok alkalmazása, amely a szintén érzelmekre való hatásán túl hozzájárul a globális kommunikációhoz is, hiszen használatukkal leküzdhetők a nyelvi korlátok. Így ezek a művek – nemzettől, társadalmi hovatartozástól függetlenül – mindenkinek szólnak.

Ez évben a műfaji trendek közé sorolható a textilművészet, amely egyszerű anyagokkal dolgozik, de bonyolult mintákat és vibráló színeket mutat be. A műfaj professzionális alkotója Gabrielle Teschner szobrász, akinek műveiről Kiewiet de Jonge – az Art/artefact alapítója – így vélekedik: "Munkái hihetetlenül jól példázzák, hogyan lehet a textíliák médiumát alkalmazni a térfogatról, a térről és a minket körülvevő világhoz való viszonyunkról alkotott összetett elképzelések kifejezésére."[2]

A szobrászat várhatóan a művészeti gyűjtemények és a lakberendezés egyik fő trendjévé válik. Az alkotási folyamat szempontjából a hagyományos technikák és a modern technológia ötvözése lesz jellemző, ami akár a 3D nyomtatás vagy a vizuális élményt befolyásoló, kifinomult megvilágítástechnikák alkalmazását is jelentheti. Mindezek mellett azonban az antik márvány mellszobrokat és a posztmodern agyag remekműveket is várhatóan nagy érdeklődés övezi majd.

gettyimages-678984672.jpg

Forrás: Getty Images

Végül a portréfestészet töretlen sikerét érdemes még sorra venni. A műfaj jelenléte évek óta hangsúlyos és ez idén sem lesz másképp. A technikák ugyan fejlődnek, de ezen művészeti forma, mély személyes kifejezőerejének köszönhetően, továbbra is megmarad.

Összefoglalónkból jól látható, hogy a művészet folyamatosan változik, és új irányzatok, megközelítések bukkannak fel – ezek alapján idén is igazán izgalmas és sokszínű évnek nézhetünk elébe a képzőművészeti piacon.

 [2] Veranda: These Are the 6 Biggest Art Trends for 2024, According to Experts

Felhasznált források:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr1118306891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása