látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Róma hatása a hazai képzőművészetre

Róma–Budapest kiállítás nyílik a Virág Judit Galériában

2024. február 09. - Cultvisit

A Virág Judit Galéria legújabb, Róma–Budapest c. kiállítását 2024. február 22. és március 28. között tekinthetik meg az érdeklődők. A Róma városa ihlette összművészeti tárlat több száz négyzetméteren vonultatja majd fel a magyar képzőművészet legnagyobb ikonjainak képeit, szobrait és műtárgyait. A nagyközönség klasszikus és kortárs alkotók remekművein keresztül ismerheti meg az olasz főváros XIX–XX. századi hatását a hazai kulturális szcénára.

roma-budapest.jpg

Forrás: Magyar Nemzet weboldala

A Galéria Berlin- és Párizs-tematikájú kiállítása után, a sorozat záró részeként, ezúttal az olasz főváros került a tárlat középpontjába. A modern magyar művészet sokszínűsége nagy mértékben köszönhető képzőművészeink világutazásainak. A festői olasz tájak mindig is lenyűgözték az európai alkotókat, továbbá a korabeli művészeti képzés kiemelt elemei voltak az itáliai, ezen belül is a római tanulmányutak. Ennek köszönhetően sok időt tölthettek a művészek az antik, reneszánsz, majd a barokk emlékek tanulmányozásával. Emellett Róma a korszak legfontosabb vallási centruma is volt, amely szintén elősegítette, hogy a város kiemelkedő úti cél legyen a 18-19. század fordulóján.

A magángyűjtemények, közintézmények darabjain alapuló tárlaton többek között Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Keserü Ilona, Markó Károly, Patkó Károly, Reigl Judit és Vaszary János művei jelennek meg, amelyek mindegyike valamilyen módon a magyar-itáliai kölcsönhatásokról ad tanúbizonyságot. A kiállítás premierjén Kaszás Gábor és Szeredi Merse Pál tanulmánykötetét is bemutatják, amely új kutatásokra alapozva foglalja össze az 1800-tól 1948-ig tartó másfél évszázad művészeti irányzatait.

kiallitas_festmeny.jpg

Forrás: Virág Judit Galéria weboldala

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr2818322125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása