látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Hogyan fektessünk be a műtárgypiacon?

2024. március 08. - Cultvisit

A műtárgypiac egy igazán izgalmas terület, ahol a művészeti és pénzügyi tényezők szükségszerűen ötvöződnek. Ahhoz, hogy részesei lehessünk, e két egymástól látszólag különböző világ sajátosságait kell megértenünk. Ma már egyre többen ismerik fel a művészet mint befektetés hosszú távú előnyeit – Magyarországon például az elmúlt évtizedekben látványosan növekedett a műtárgybefektetések forgalma, amely bizonyítja, hogy műtárgyat venni egyre népszerűbb, egyes társadalmi körökben szinte elvárt dolognak számít. A témában elmélyedni vágyóknak segítünk most a befektetési tényezők és lépések összegyűjtésével!

1_4.jpg

Forrás: befektetesilehetosegek.hu

Előkészítési fázis

A konkrét vásárlást megelőzően elengedhetetlen, hogy tanulmányozzuk a műtárgypiacot és megismerjük a különböző stílusokat, művészeti irányzatokat és művészeket. Fontos átlátni, hogy milyen befolyásoló tényezők játszanak szerepet a műtárgyak értékének alakulásában – ilyen lehet például a művész hírneve, a műtárgy állapota vagy annak ritkasága.

A mélyebb megismeréshez elsőként ajánlott műtárgybefektetéssel kapcsolatos szakirodalmat, könyveket és cikkeket olvasni, majd később szemlélődő jelleggel valós aukciókon is részt venni.  A galériák, múzeumok látogatása és az ismeretek folyamatos frissítése pedig egyenesen kötelező programnak számít.

Az alapismeretek megszerzését követően egy átfogó pénzügyi tervezés segíthet elkerülni a váratlan helyzeteket. Ebben a lépésben kerül sor a befektetési keret meghatározására, valamint a kockázatok és hozamok számbavételére. A műtárgyak hosszú távú befektetések, a hozamok viszont nem mindig garantáltak, így érdemes időt fordítani a pénzügyek kikalkulálására.

Amennyiben komoly szándékok vezérelnek a befektetésekkel kapcsolatban, és még inkább megalapozott döntéseket szeretnénk hozni, igényelhetünk szakértői segítséget is. A tanácsadók jól ismerik a piacot és az aktuálisan szereplő műtárgyakat, így átfogó képet tudnak nyújtani a megfelelő befektetési lehetőségekről.

2_4.jpg

Forrás: artnet.com

Árkalkuláció

Egy műtárgy árát számos tényező befolyásolja, valódi értékét pedig nehéz megbecsülni. Az ár nagy mértékben függ a kereslettől (vagyis, hogy mennyire ismert művészhez köthető az alkotás), a mű témájától (megfigyelhetők állandó és változó népszerűségnek örvendő tematikák), méretétől és állapotától is. A méret ugyan nem egyenesen arányos egy mű minőségével, de sokszor előfordul, hogy minél nagyobb egy alkotás, annál magasabb árat szabnak ki rá. Végül fontos megemlíteni még a provenienciát, azaz a műtárgy korábbi előfordulási helyeit, ugyanis ezek az információk sokat elárulnak az alkotás eredetiségéről, autentikusságáról. Minél több kiállításon szerepelt, minél híresebb emberek tulajdonában volt, vagy előző tulajdonosai jól visszakövethetőek, általában annál többet ér a remekmű.

Egy műtárgy értékének megállapítása – a fenti tényezőket figyelembe véve – történhet az aukciós házak átlagolásával vagy festmények esetén négyzetméterárral, továbbá ha egy birtokunkban lévő műtárgyat szeretnénk felbecsültetni, van lehetőség ingyenesen is ezzel foglalkozó vállalkozásokat vagy szakembereket felkérni erre.

A műtárgy kiválasztása

A műtárgyak kiválasztásánál fontos figyelembe venni, hogy befektetőként személy szerint hol, milyen szinten helyezkedünk el a befektetési piacon. A kezdő, először erre a területre lépő befektetőknek tanácsos kicsiben kezdeni, hiszen ezáltal szereznek tapasztalatot a befektetési folyamat jellegzetességeiről, és csak ezután érdemes a nagyobb és értékesebb műtárgyakat számba venni – így a kockázat elkerülése mellett sikerélménnyel is jócskán gazdagodhatnak.

A kezdő műtárgybefektetők leggyakrabban a grafika műfajával próbálkoznak, ugyanis ezeknél ugyanúgy jelen van a minőségi és szakértői munka, azonban az egyszerűbb anyagok használatából és kisebb méretükből fakadóan gyakran kedvezőbb az áruk. Érdemes továbbá körbe nézni a fiatal kortárs művészek alkotásai között is: ezek újonnan kerülnek be a műkereskedelem világába, így szintén kedvezőbb áron elérhetőek, ráadásul egy-egy vásárlással a fiatal művészek reputációját is támogatjuk, erősítjük jelenlétüket és relevanciájukat a műtárgypiacon, és esélyt adunk számukra a további építkezéshez. Később, a kiválasztott művész pályafutásának felfelé ívelése esetén pedig többszörös hozamot is elérhetünk befektetésünkkel. Mindemellett figyelmet érdemelnek még a nem kifejezetten hagyományos képzőművészeti ágak is, mint például a fotóművészeti alkotások vagy az üvegművészeti tárgyak, amelyek egyre nagyobb jelentőséggel rendelkeznek.  

Folyamatos építkezés

Az első befektetési élmények után, amennyiben kellően felkészültnek érezzük magunkat, belekezdhetünk akár egy tudatos gyűjteményépítésbe is, azonban ehhez célszerű egy olyan koncepció lefektetése, amely segít egy egységes portfólió kialakításában és a darabok rendezésében.

A képzőművészeti műtárgypiacon egyértelműen a festmény a legstabilabb értékű műkincs jelenleg, esetükben azonban már nagyobb értékű invesztálásra van szükség, 1.000.000 Ft alatt nem érdemes befektetni ebben a kategóriában.

Összességében az a fontos, hogy olyan műtárgyat válasszunk, amellyel azonosulni tudunk, illik a tervezett gyűjteményünkbe és várhatóan hosszú távon is maradandó értékkel bír.

3_2.jpg

Forrás: alkotomuveszet.hu

Befektetés és utóélet

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a műtárgy valóban egy értékmegőrző befektetés, amely hosszabb távra szól és fel tudja venni a versenyt a pénzügyi piac más befektetési hozamaival. Ennek köszönhetően nemcsak önálló befektetésként tekinthetünk rá, hanem egy portfólió részeként is megállja a helyét. Kellő odafigyelés és szakértelem mellett, közepes és hosszabb távon biztos, hogy hozamot termel, azonban az időtáv itt is kulcstényező, hiszen bizonyos kategóriákban 5-7 évvel is kell számolnunk a beteljesülésig.

A megfelelő műtárgy megvásárlásakor minden esetben igényeljünk eredetiségigazolást, továbbá jegyezzük fel, hogy az alkotás milyen kiállításokon szerepelt már, és hogy volt-e reprodukálva valahol. Elengedhetetlen, hogy figyelemmel kísérjük a műtárgyhoz kapcsolódó dokumentációkat. Miután birtokunkba kerül a remekmű, rajtunk a sor, hogy megfelelő körülményeket (pl.: hőmérséklet, páratartalom szabályozása stb.) biztosítsunk a műtárgy tárolására – fokozottan figyeljünk arra, hogy a mű megőrizze akkori állapotát és értékét!  

A folyamat persze még ezután sem ér véget, ugyanis időnként érdemes újraértékelni a darabokat, és figyelni a piaci trendeket. Amennyiben egy mű kapcsán megfogalmazódik bennünk az eladás gondolata, addig megszerzett tudásunkkal és tapasztalatunkkal ügyeljünk az értékesítéssel kapcsolatos kiemelt fókuszpontokra.

A műtárgybefektetés tehát időigényes folyamat, amelyhez türelemre, kitartásra, naprakész tudásra és hosszú távú gondolkodásmódra lesz szükségünk. Ezek betartásával azonban nemcsak büszke tulajdonosai és csodálói lehetünk a megvásárolt műveknek, de minden bizonnyal a befektetésünk is bőven megtérül majd.

 

 Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr9518348819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása