látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Új fejezet nyílik a Vienna Contemporary történetében

2024. szeptember 11. - Cultvisit

Szeptember 12-15. között újra megnyitja kapuit Bécs legnagyobb kortárs művészeti vására, a Vienna Contemporary (VCT), amely idén ünnepli 10. jubileumát. Az esemény számos változással tér vissza, többek között új vezetéssel és egy régi-új helyszínen, a Messe Wien D csarnokában, ahol a vásár korábban már nagy sikereket ért el. A változások ellenére a VCT célja továbbra is az, hogy hidat építsen Kelet és Nyugat között, előmozdítva a közép- és kelet-európai művészeti piac globális integrációját.

messe_wien_gh103005_gregor_hofbauer.jpgForrás: messecongress.at

Új vezetés és friss koncepciók

A vásár egyik legjelentősebb újdonsága, hogy Francesca Gavin, neves londoni és bécsi kurátor, művészeti író vette át a művészeti igazgatói pozíciót. Gavin számára nem ismeretlen a terep, hiszen a tavalyi vásáron már kulcsszerepet játszott a ZONE1 szekció kurátoraként. Az ő vezetésével a VCT új energiákat hoz a művészeti világba, ami már a résztvevők számában is megmutatkozik: az előző évekhez képest jelentősen, 60-ról 104-re nőtt a kiállító galériák száma.

A nemzetközi mezőny is erősödött, hiszen 24 ország galériái képviseltetik magukat. Ausztria kiemelkedő művészeti intézményei, mint a Galerie Thaddaeus Ropac és a Galerie Krinzinger is visszatértek a hazai vásárra, mellettük pedig Olaszország, Németország és Magyarország galériái is szép számmal jelen lesznek. A magyarok közül öt galéria, köztük az acb, az Einspach Fine Art & Photography, a Molnár Ani Galéria, a Horizont és a Vintage is bemutatkozik a vásáron.

A galériák többsége a fő szekcióban állít ki, de két különleges részleg is nagy érdeklődésre számíthat: a ZONE1 és a CONTEXT. A ZONE1 a fiatal osztrák és Ausztriához kötődő művészek számára biztosít kiállítási lehetőséget, és ebben a szekcióban Gavin kurátori munkája is megmutatkozik. A tavaly debütált ZONE1 idén is tíz művész alkotásait mutatja be.

Újdonságként érkezik a CONTEXT szekció, amely a 20. század utolsó évtizedeinek meghatározó művészeit emeli ki. Ezek az alkotók máig jelentős hatást gyakorolnak a kortárs művészetre, inspirálva a fiatalabb generációkat. A kurátor, Pernilla Holmes olyan nagy neveket sorakoztat fel, mint Arnulf Rainer vagy Kiki Kogelnik, és a szekcióban több magyar galéria is szerepet vállal. Az acb Galéria például Ujj Zsuzsi munkáit mutatja be, míg az Einspach Fine Art & Photography Drozdik Orshi alkotásaival képviselteti magát.

zone1_vct23_c_kunstdokumentationcom_00698_web.jpgForrás: viennacontemporary.at

Sokszínű programkínálat

A vásár nemcsak a műtárgyak bemutatásáról szól, hanem gazdag szakmai programokat is kínál. Az idei beszélgetések központi témája az energia, a fenntarthatóság és a tudomány – művészet kapcsolata lesz, amelyeken neves nemzetközi és hazai szakértők osztják meg gondolataikat. A beszélgetések és panelviták többek között a gyűjteményépítés, a művészeti vásárok városi életben betöltött szerepe és a kurátori munka új modelljei köré épülnek.

A VCT-vel egy időben két másik izgalmas rendezvény is zajlik majd Bécsben. A Parallel Vienna, amely önmagát egy művészeti vásár, kiállítási platform és művészstúdiók kombinációjaként definiálja, idén az Otto-Wagner-Pavillonban kap helyet a Karlsplatzon. Ezen kívül a „Curated by” kiállítássorozat is várja az érdeklődőket, amely során nemzetközi kurátorok által rendezett tárlatok láthatók. A programban magyar vonatkozás is van, Krasznahorkai Kata kurálja Gabriele Stötzer német művész kiállítását a Galerie Steinek-ben.

A Vienna Contemporary tehát tökéletes választás a kortárs művészet szerelmeseinek és gyűjtőinek, akik új tehetségeket és friss művészeti tendenciákat szeretnének felfedezni. Az idei esemény pedig különösen ígéretes, hiszen az új helyszín és a friss vezetés lendülete, valamint a számos nemzetközi galéria részvétele garancia a minőségre és a változatos programokra. Aki látni szeretné, hogyan találkozik Kelet és Nyugat a kortárs művészet világában, annak Bécs idén is kihagyhatatlan úti cél!

 

Forrás:

 

Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr7318489389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása