látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Különleges tárlat nyílt Franciaországban Damien Hirst műveiből

2024. március 22. - Cultvisit

2024. június 23-ig látható Damien Hirst franciaországi kiállítása, amelynek a lenyűgöző Château La Coste, az 500 hektáron elterülő provence-i szoborpark ad otthont. A The Light That Shines c. nagyszabású tárlat különlegessége, hogy a művész eddig soha nem látott alkotásai is helyet kaptak, köztük Natural History c. sorozata is, amely különféle konzervált állatokat (teheneket, madarakat, cápákat) sorakoztat fel. Összesen 90 szobor és festmény várja a látogatókat.

Damien Steven Hirst (1965) angol képzőművész és műgyűjtő, egyike a Young British Artists (YBAs) művészeti csoportnak, akik az 1990-es években uralták az Egyesült Királyság művészeti életét. Az elmúlt évtized piaci változásaihoz is jó érzékkel alkalmazkodott, amelyet a műkereskedelem területén elért kiemelkedő sikere is bizonyít. Alkotásai a szépség, a vallás, a tudomány, az élet és a halál bonyolult hálózatában foglalnak helyet. A halál témakörét azonban nem mindig metaforikus értelemben dolgozza fel, hanem a fizikai valóságban való megjelenéssel. Egyik ilyen jellegű sorozata által vált híressé, amelyen halott állatokat konzerváltak, néha már felboncolva, formaldehidben.  

1_1.png

Forrás: heni.com

A provence-i tárlat Renzo Piano pavilonjában a Natural History c. sorozata is ilyen műveket sorakoztat fel, azonban ennek darabjai most kerülnek először a nagyközönség elé. Mindemelett az ikonikus helyszín további négy pavilonjában az alkotó más témáinak feldolgozásai is szemügyre vehetők. A Régi Borraktárban szintén ez alkalommal debütál Hirst Cosmos Paintings, valamint Meteorites and Satellites sorozata, amelyeket a Hubble Űrteleszkóp által rögzített mélyég-felvételek inspiráltak, és az univerzum különös világába kalauzolja az érdeklődőket. Aki természet-inspirálta, vibráló színekre vágyik, az a Bastide Galériában található The Secret Gardens Paintings festményeiben megtalálja azokat. A virágokat ábrázoló alkotások élénk színű festékfröccsenések absztrakt megjelenésével kelnek életre. Ezt az intenzitást képviseli a Richard Rogers Galériában először bemutatásra kerülő The Empress Paintings c. kiállítás is, amely vörös és fekete, kaleidoszkópszerű mintázatokba rendezett pillangószárnyakat felsorakoztató munkákat tartalmaz. A művész korábbi alkotásaiból készült válogatás pedig az Oscar Niemeyer Auditorium-ban található. A kiállított szobrok és fénydobozok a Treasures from the Wreck of the Unbelievable c. sorozatából valók, amelyek először 2017-ben láttak napvilágot Velencében. Az ismertetett színtereken kívül a birtok több pontján szabadtéri szobrokat is elhelyeztek, ezzel is hangsúlyozva e nagyszabású tárlat esszenciáját.

2.png

Forrás: heni.com

Aki szeretne egy kis ízelítőt kapni Damien Hirst művészetéből, most Magyarországon is megteheti, ugyanis a budapesti Hungarian Art & Business kiállítóterében lelhető fel a művész Helter Skelter c. alkotása. A 2002-es remekmű a forgó Földet és a csillagok mozgását hivatott megidézni 14 különböző szín használatával. A halált és pusztulást, valamint az életet és eszméket szimbolizáló vonalak egyesülése teszi felemelővé az alkotást, és gondolkodtatja el a szemlélődőt a mű mondanivalójáról.

3_3.jpg

Damien Hirst: Helter Skelter (2002), Forrás: mutualart.com

 

 Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr1618361543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása