látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Monet, Picasso és társaik: több millió dolláros képek a Sotheby's májusi árverésén

2024. május 14. - Cultvisit

Az árverések a művészeti világ csúcseseményei közé tartoznak, ahol a műtárgyak nemcsak a múlt szépségét, hanem a jelen gazdagságát is képviselik. Jelentőségük még inkább felértékelődik, ha olyan világhírű alkotók kerülnek előtérbe, mint a Sotheby's május 15-i aukcióján, amelynek fénypontja Claude Monet több mint 30 millió dollárra becsült, Meules à Giverny című festménye lesz.

A Sotheby's modern művészeti, esti aukcióján a híres Monet-festmény eladására öt évvel azután kerül sor, hogy az alkotó Meules című képe 110,7 millió dollárért kelt el, ezzel megduplázva a becsült árat és rekordot állítva fel a művész számára. Továbbá ez volt a legmagasabb összeg, amelyet bármelyik impresszionista műért adtak árverésen. A most eladásra szánt Meules à Giverny c. – egy fákkal teli mezőn szénakazalt ábrázoló, napsütötte tájat megjelenítő – alkotást első tulajdonosa, Dwight Blaney amerikai tájképfestő hozta az Egyesült Államokba 1895-ben, majd feltehetőleg kölcsönadták a bostoni Szépművészeti Múzeumnak, és évtizedekig ugyanabban a magángyűjteményben maradt.

1_12.jpg

Forrás: artnews.com – Claude Monet, Meules à Giverny, (1893)

Az aukción szereplő további négy mű ugyanebből a magángyűjteményből származik, köztük Monet 6 és 8 millió dollár közé becsült, Bennecourt (1887) c. festménye is, amelyet John Singer Sargent amerikai festő vásárolt meg a művésztől. Eladásra kerül egy klasszikus spanyol bikaviadalt ábrázoló korai Picasso-mű is, amely igazi ritkaságnak számít ilyen eseményen, a becslések pedig 5 és 7 millió dollár közötti eladási árat jósolnak hozzá.

2_11.jpg

Forrás: artnet.com – Pablo Picasso, Courses de taureaux, (1901)

Emellett árverésre bocsátják Camille Pissarro egy Párizstól nem messze fekvő kisvárosra utaló, Paysage aux Pâtis, Pontoise, la moisson c. művét is, amelynek becsértéke 2,5-3,5 millió dollárra tehető. Megtalálható lesz továbbá Childe Hassam View of Broadway and Fifth Avenue c. alkotása is, amely a Madison Square Park környékét ábrázolja. A Sotheby's legutóbb 1988-ban árverezte el a művet New Yorkban 1,15 millió dollárért, a jelenlegi becslések 800 000-1,2 millió dollárra teszik az olajfestményt.

3_8.jpg

Forrás: mutualart.com – Camille Pissarro, Paysage aux Pâtis, Pontoise, la moisson, (1873)

A nagyszabású aukción megjelenő képek igazán nagy értéket képviselnek és fontos részei a világ képzőművészetének. A Sotheby's amerikai elnöke, Benjamin Doller a következőképp fogalmazott közleményében a művekkel kapcsolatban: „A négy évtized alatt aprólékos gondossággal és odafigyeléssel összeállított gyűjtemény szakértő útmutatóként szolgál a 20. századi művészet alapjainak megértéséhez”.[1]

[1] Forrás: artnews.com

 

Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr6818404091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása