látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Kulturális kikapcsolódás az év elején

2024. január 15. - Cultvisit

Az újév beköszöntével a kulturális intézmények is számos újdonsággal készülnek a nagyközönség számára. Utánajártunk, hogy eddig mit tartogat 2024 a különféle kiállítások, képzőművészeti programok tekintetében. Újonnan nyíló vagy az év elején még megtekinthető tárlatokba nyújtunk most betekintést.

MŰCSARNOK: A kéz és a test emlékezete | Gémes Péter fotófestészete

Gémes Péter (1951–1996) azon kevés művész közé tartozik, akinek személye és alkotói pályája is osztatlan pozitív visszajelzésben részesült mind a szakma, mind a közönség részéről. Életműve, korai halála miatt, alig két évtized munkáit öleli fel.

Jelen kiállítás úgy kíván sokoldalú válogatást nyújtani Gémes Péter munkásságából, hogy főművei mellett ez idáig elhanyagolt, pályakezdő műveit is megjelenteti. Ennek köszönhetően végigkövethető a művész életének minden apró változása, gondolkodásának alakulása.

A kiállítás nyitvatartása: 2023. október 20. – 2024. január 28.

A kiállítás kurátora: Mayer Mariann

 

Körkérdés | Gábor Áron kiállítása

Gábor Áron (1954–) sokszínűségét bizonyítja, hogy festőként, grafikusként, szobrászként és performerként is jelen van a kortárs képzőművészetben, egyúttal installációi, videóművei révén is kiemelkedő a jelenléte. A számtalan jelentésréteget hordozó, vizuális komplexitással rendelkező alkotásaiban eltérő rendszerek elemeit ötvözi.

A Műcsarnokban megtekinthető tárlat az eddigi életmű tizenhárom fő témájából háromba enged bepillantást. A ’80-as és a ’90-es években alkotott, továbbá a legújabb műveket helyezi előtérbe, ezzel is szélesítve az összefüggések körét.

A kiállítás nyitvatartása: 2023. november 10. – 2024. január 28.

A kiállítás kurátora: Reischl Szilvia
mucsarnok_korkerdes.jpg

Forrás: Műcsarnok weboldala - Körkérdés | Gábor Áron kiállítása

 

Felszálló Főnix | Françoise Gilot

Françoise Gilot (1921–2023) nyolc évtizedet magában foglaló festészeti munkássága mellett számos művészetelméleti könyvet írt, verseskötetet publikált és illusztrált, egyetemen tanított, valamint táncelőadásokhoz is készített díszlet- és jelmezterveket. Dinamikus, ugyanakkor letisztult, elegáns, olykor mitikus szimbólumokat alkalmazó művei színes egyéniségének kivetülései.

A Műcsarnok tárlata a művész idáig megrendezett legátfogóbb bemutatkozása Európában. A pályaindulását reprezentáló alkotásoktól az életmű kései szakaszát jelentő 2016-os papírmunkáig nézhetjük végig Gilot főbb korszakait, témáit és sorozatait.

A kiállítás nyitvatartása: 2023. december 8. – 2024. február 4.

A kiállítás kurátora: Kovács Krisztina

 

MAGYAR NEMZETI GALÉRIA: TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001)

A kiállítás annak a ’90-es években indult művészgenerációnak a gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltás utáni évtized gazdasági és kulturális nyitottságát felszabadító élményként élte meg. Ebben megjelenik az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra vagy éppúgy a partik új látványvilága. A tárlat több mint félszáz alkotó művein és különböző médiumokon keresztül – festészet, objekt, fotó, print, videó, számítógépalapú művészet – adja át a kilencvenes évek alakulását.

A kiállítás nyitvatartása: 2023. október 27. – 2024. február 11.

A kiállítás kurátorai: Harangozó Katalin, Major Sára, Petrányi Zsolt, Tarr Linda Alexandra
magyar_nemzeti_galeria_autos_koszones.jpg

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria weboldala - Sugár János: Autós köszönés

 

LUDWIG MÚZEUM: Breaking the Frame - Making Future | Esterházy Art Award 2023

Az Esterházy Art Award-ot minden évben pályázat útján nyerheti el minimum kettő, maximum három 45 év alatti magyar festőművész független, nemzetközi szakmai zsűri döntése alapján. A 2023-as év 262 beküldött pályázatából 18 jutott tovább a második fordulóba. A beválasztott alkotásokból összeállított kiállítást a Ludwig Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők.

A díjazottak: Horváth Gideon, Mendereczky Karina és Kortmann-Járay Katalin, valamint Trapp Dominika

A kiállítás nyitvatartása: 2023. december 15. – 2024. március 3.
breaking_the_frame.jpg

Forrás: Artnews weboldala - Breaking the Frame – Making Future c. kiállítás (fotó: Végel Dániel)

 

ACB GALÉRIA: Festészet csinálás | Nemes Csaba kiállítása

Nemes Csaba (1966–) a rendszerváltás óta rendkívül aktív tagja a magyar képzőművészeti szcénának, számos nemzetközi és magyar intézményes kiállítással büszkélkedhet. 2020-ban pedig egy teljesen új absztrakt festészeti program alapján kezdett alkotni.

Az acb Plusban megrendezett kiállítás az első nagyobb lélegzetvételű áttekintése festészeti életműve ezen szakaszának, amiben kiemelkedő szerepe van a színeknek. A tárlat anyaga a 2023-as Making Painting és a 2022-es Appearance című festészeti sorozataiból válogat.

A kiállítás nyitvatartása: 2023. január 12. – 2024. február 23.

 

HAB: Új kezdet. Remekművek huszonöt újat kezdő képzőművésztől

Az Új Kezdet c. kiállítás a jövővel kapcsolatos társadalmi kérdésekre keresi a választ, hogy miképp tudunk új utakra lépni és változtatni olyan dolgokon, amelyekre már nincs szükségünk. Mindezt modern és kortárs művészeten, magyar és nemzetközi művészek alkotásain keresztül teszi meg.

A tárlat a legnagyobb hazai képzőművészeti, az Antal-Lusztig–gyűjtemény darabjaiból áll össze. Többek között olyan alkotók egyedi művei jelennek meg, mint Csontváry, Gulácsy, Moholy-Nagy, Bukta, Hantaï vagy Hirst.

A kiállítás nyitvatartása: 2024. január 23. – 2024. április 7.

A kiállítás kurátora: Gulyás Gábor

 

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM: Kapuk a létben – A fa motívuma Pieter Bruegeltől Hollán Sándorig

A Múzeum megújult grafikai kiállítóterében újból régi mesterek alkotásai kísérik a bemutatott kortárs műveket. A jelenlegi tárlat az ember és természet kapcsolatát, valamint a fa szimbolikus értelmezési lehetőségeit kutatja a különböző korokban. Ez jelen esetben a tájképművészet nagy klasszikusainak grafikái és Hollán Sándor faábrázolásainak párbeszédbe állításával valósul meg.

A tárlat nyitvatartása: 2023. november 9. – 2024. március 31.

A kiállítás kurátora: Tóth Bernadett

 

VÁRKERT BAZÁR: Vagyok, aki vagyok. Magyar képzőművészet 1945 után

A Várkert Bazár Déli palotájában nyílt YBL6 Művészeti Térben tekinthető meg a hazai műgyűjtés egyik legismertebb mai kollekciójából, a Jáky-gyűjteményből készült válogatás. A magyar képzőművészet 1945 utáni történetét a gyűjtemény részét képező – hat tematikus terembe rendezett – 120 festmény által ismerhetjük meg. A tárlat különlegessége, hogy a korszak uralkodó vagy épp rejtőzködő alkotásai stílusirányzatoktól függetlenül képesek megjeleníteni a Kelet – Nyugat közötti párbeszéd jegyeit.

A tárlat nyitvatartása: 2023. október 14. – 2024. június 22.
vagyok_aki_vagyok.jpg

Forrás: Kultúra.hu weboldala - Vagyok, aki vagyok c. kiállítás

A kiállításokkal kapcsolatos bővebb információ az egyes intézmények honlapján érhető el. Kellemes kulturális feltöltődést kívánunk idénre is mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr3918303215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása