látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Régmúlt Kelet és jelenkori Európa

Kiállítások a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteken

2024. április 12. - Cultvisit

A 2024. április 5–14. között tartó Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozat a hazai és nemzetközi művészeti élet kiemelkedő alkotásain keresztül nyújt bepillantást Bartók lenyűgöző életművébe. Ennek keretein belül – a rendezvény összművészeti szemléletének köszönhetően – kiállítások is gazdagítják az események sorát. Két kiemelkedő fotóművészeti tárlat is várja a látogatókat, amelyek a régmúlt keleti világ és az európai jelenkor esszenciáját kívánják átadni.

A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán indult Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egyedülálló összművészeti eseménysorozat. A fesztivál célja a zeneszerző életművének népszerűsítése mellett Bartók szellemiségének, kreativitásának és alkotói szemléletének megjelenítése számtalan műfajban, a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig.

1_6.jpg

Forrás: bartoktavasz.hu

Magyarok a Selyemúton

Az eseménysorozat részeként látható a Magyarok a Selyemúton c. tárlat a Müpában április 11–21. között. Az eurázsiai közlekedési útvonal, más néven a Selyemút, nemcsak kereskedelmi útvonal volt, hanem a Nyugat és Kelet nagy civilizációinak találkozási pontja, továbbá a kultúrák közötti kapcsolatok, vallási tanok, művészeti stílusok és technológiák terjedésének és meghonosodásának színtere is. E folyamat eredménye volt a kínai, az indiai, az iráni és a klasszikus nyugati kultúra keveredése és egymásra hatása. Magyar utazók és kutatók is részt vettek a terület átfogó kutatásában és feltárásában. A kiállítás közülük olyan szakemberek munkáira fókuszál, mint gróf Széchenyi Béla, valamint munkatársai, Lóczy Lajos, Gustav Kreitner és Stein Aurél. Ritka fotográfiák mutatják be a buddhizmus világát és az Ezer Buddha-barlangok különleges vidékét. Mindez pedig szorosan kapcsolódik a Bartók Tavasz egyik idei szenzációjához, Tan Dun Buddha-passió című nagyszabású zeneművéhez.

2_6.jpg

Forrás: mupa.hu

Till Brönner: Identitás – Európai látkép

Az olasz zenészcsaládban nevelkedett szenvedélyes európai fotós és zenész mindkét műfajban hatásosan közvetíti korunk hangulatát. A Bartók Tavasz keretében, a Müpa és a Ludwig Múzeum közös szervezésű kiállításán Till Brönner lencsevégre kapott pillanatai jelennek meg, amelyek a világ sokrétűségének érzékeltetésével vizsgálják az európai létet. Saját identitását kutatva, különböző művészeti eszközökkel dokumentálja és tematizálja nemcsak saját európai hazáinak (Olaszország, Németország) fejleményeit és társadalmi tendenciáit, hanem az aktuális válságokkal, köztük a járvány vagy az ukrajnai háború nehézségeivel küzdő világot is. A többi között ipari tájakról vagy építészetről készült fotográfiákat, portrékat és tájképeket felvonultató tárlat április 14. és augusztus 25. között tekinthető meg a Ludwig Múzeumban.

mediterranean_sea_puglia_italy_2017.jpg

Forrás: ludwigmuseum.hu

 

Felhasznált források:

 

Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr8918378381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása