látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Vera Molnar életmű-kiállítás a Ludwig Múzeumban

2024. február 22. - Cultvisit

A világszerte a számítógép-művészet egyik legjelentősebb úttörőjeként számon tartott Vera Molnar életműve előtt tiszteleg a Ludwig Múzeumban látható Á la recherche de Vera Molnar – Vera Molnar művei és kortárs reflexiók c. tárlat. A két részből álló kiállításon – amely átfogó képet nyújt az alkotó teljes munkásságáról és személyéről – Vera Molnar alkotásai mellett nemzetközileg elismert művészek munkái is megjelennek. A tárlatot április 14-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A 100. születésnapja előtt nem sokkal elhunyt Vera Molnar Magyarországon született, tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte, majd 1947-től haláláig Franciaországban élt és alkotott. Egyike volt azon művészeknek, akik elsőként hoztak létre műalkotást valódi számítógép segítségével.

Vera Molnar művei programozott algoritmusok alapján, geometriai alapformákból épülnek fel, e geometrikus formanyelvben pedig meghatározó szerepe van a játékosságnak és a művész sajátos érzékenységének. Munkamódszerében kiemelkedő jelentősége volt a felfedezésnek és a véletlennek, úgy gondolta, hogy a számítógép által generált véletlen a lehetőségek tárházát nyitja meg, ám a választás és a döntés mindig a művész kezében marad.

1_1.jpg

Forrás: kulter.hu

A tárlaton a hatvanas évek végétől napjainkig terjedő időszak műalkotásai jelennek meg. Az itt szereplő egyedi és sokszorosított grafikai sorozatok és festmények jól reprezentálják az alkotó legfontosabb témáit, műcsoportjait, illetve vonal- és formarendszereinek változásait.

A kiállítás másik részében meghívott, nemzetközileg elismert művészek alkotásai mutatkoznak be a világon elsőként, amelyek mind egyedileg reflektálnak Vera Molnar életművére, vizsgálják annak jelentésrétegeit, továbbá hatását a jelenkori művészetre.

 

Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr2118336613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása