látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Életre kelt impresszionizmus Budapesten

2024. október 25. - Cultvisit

A Van Gogh immerzív kiállítás sikerét követően októberben újra egy különleges, digitális technológia által életre keltett művészeti élmény érkezett Budapestre. A BOK Csarnokban megnyílt immerzív Claude Monet-kiállítás a híres francia impresszionista festő életútját és lenyűgöző munkáit mutatja be interaktív installációkon, 360 fokos vetítéseken és virtuális valóságon keresztül. A tárlat szó szerint körülöleli a látogatókat, és különleges módon hozza közelebb a 19. századi francia festészet világát, ötvözve a művészetet és az innovációt, hogy teljesen új dimenzióba helyezze az impresszionizmus nagy mesterét. A magával ragadó kiállítás 2025 márciusáig várja az érdeklődőket.

p1014272-enhanced-nr.jpgForrás: monetkiallitas.hu

Claude Monet az impresszionizmus egyik legjelentősebb képviselője volt. Műveiben a fény és az árnyék játékának ábrázolása, valamint a pillanat megörökítésének vágya központi szerepet játszott. A ”Claude Monet: The Immersive Experience” kiállítás különleges betekintést nyújt Monet egyedi festészeti technikájának titkaiba és a mester alkotásaiba. A művek digitális technológiával történő megjelenítése és a nagy felbontású vetítések lehetővé teszik, hogy a látogatók valóban elmerüljenek a festmények részleteiben, a kiállításon használt zenei aláfestés pedig tovább fokozza a vizuális hatások keltette élményt.

Az impresszionizmus: a művészet új iránya

Az impresszionizmus a 19. század második felében alakult ki Franciaországban, és radikálisan új irányt adott a festészetnek. Az impresszionisták elfordultak a hagyományos akadémiai festészettől, és inkább a pillanatnyi benyomások, a természetes fényhatások, valamint a hétköznapi élet megörökítésére törekedtek. Monet és társai a plein air (szabadban való) festést részesítették előnyben, hogy közvetlenül a természetből merítsenek ihletet, és megörökítsék a változó fényviszonyokat. Az ilyen alkotások laza ecsetkezelésükről, élénk színeikről és a részletek elmosódásáról ismertek, ami lehetővé tette a néző számára, hogy inkább az egész kompozíció hangulatát érzékelje, mintsem az egyes részleteket. Ennek megfelelően Monet festészete sem a részletek aprólékos kidolgozásáról szólt, hanem a pillanatnyi benyomás megragadásáról és a látvány atmoszférájának visszaadásáról.

claude-monet-french-impressionist-painter.webpForrás: britannica.com – Claude Monet

A „Monet-effektus”

Monet és az impresszionisták forradalmi művészeti megközelítése nemcsak a festészetre, hanem más művészeti ágakra is nagy hatással volt. A „Monet-effektus” kifejezés ma már nem csupán egy festészeti technikát jelöl, hanem bármilyen művészi vagy filmes kifejezést, amely a fény, a mozgás és a pillanat rögzítésére törekszik. Monet technikájának hatása tetten érhető a fotográfia korai fejlődésében is, amelynek képviselői szintén az impresszionistákhoz hasonló módon igyekeztek rögzíteni a pillanatot és a természetes fényt.

A mintegy 2000 négyzetméternyi területen helyet kapó „Claude Monet: The Immersive Experience” kiállítás október 17-től látogatható a BOK Csarnokban, és egészen 2025. március elejéig várja az érdeklődőket. A tárlat a hét minden napján nyitva tart, a jegyek elővételben akár online is megvásárolhatók a monetkiallitas.hu weboldalon keresztül.

p1044785-enhanced-nr.jpgForrás: monetkiallitas.hu

 

Forrás: 

 

Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről, kövess minket Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr3118716334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása