látogatás a művészetek világába

Cultvisit

A magyar képzőművészet 13 éves csillaga

Sávolt Karolina kiállítása látható a Bodó Galéria és Aukciósházban

2024. április 18. - Cultvisit

Mindig megdöbbentő olyan ifjú alkotókat látni a művészeti szférában, akik fiatal koruk ellenére meggyőző magabiztosággal és önálló, a tömegből kitűnő alkotói hanggal lépnek a nagyközönség elé. Mindez Sávolt Karolina esetében hatványozottan igaz, hiszen a mindössze 13 éves festőművész alkotásai – több hazai és nemzetközi kiállítást követően – már másodjára kapnak helyet a Bodó Galéria és Aukciósház kiállítótereiben. Az április 25-ig tartó tárlatról és a fiatal tehetség alkotóvilágáról nyújtunk most átfogó képet.  

1_9.jpg

Forrás: carolynarts.com

A 9 éves kora óta alkotó Sávolt Karolina két éve mutatkozott be szintén a Bodó Galéria és Aukciósházban rendezett önálló kamarakiállítása alkalmával, amely jelentős sajtóvisszhangot váltott ki. Már ebben az évben megjelentek munkái Dubaiban egy immerzív tárlaton, tavaly pedig egy teljes kiállítássorozat keretében kápráztatta el Budapest, Nizza és Barcelona városában a látogatókat. Az események rendkívüli sikernek örvendtek, Barcelonában a nagy érdeklődésre tekintettel a tárlat nyitvatartását is egy héttel meghosszabbították. Újságcikkek, tévéinterjúk készültek Karolinával, akire „a művészvilágot lenyűgöző csodagyerekként” hivatkoztak a katalánok. Sikere megkérdőjelezhetetlen, hiszen alkotásai hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt milliós nagyságrendű értéket képviselnek. Mindezt tovább fokozza az a tény, hogy a festészet minden lépését és technikáját autodidakta módon, az internet segítségével sajátította el. 

Karolina alkotásai már most hordoznak olyan stílusjegyeket, amelyek saját kézjegyéről tanúskodnak. Festményei igencsak komplexek, a reneszánsz és a XVI-XVII. század barokk irányzatainak ötvözete ugyanúgy megjelenik, mint az absztrakt és avantgard stílus, valamint a 19. századi romantika és a realista irányzat kombinációja. Alkotásai nemcsak stílusukat tekintve figyelemreméltóak, hanem mondanivalójuk is megragadnak a szemlélőben. A jelen szépségét és az energia folyamatos áramlását hangsúlyozó művek igazi felüdülést jelentenek, amelyre nagy szükség van mai rohanó világunkban.

Ilyen impulzusokat ígér a most látható Földi csodák c. kiállítása is, amelyen szimbólumokkal és immerzív elemekkel teletűzdelt, a körülöttünk lévő világ csodáira figyelmet fordító alkotások tekinthetők meg egészen április 25-ig a Bodó Galéria és Aukciósház kiállítótereiben.

2_1.png

Forrás: bodogaleria.hu

Az angolul és spanyolul is folyékonyan beszélő, kitűnő tanuló és sportoló fiatal festőművész köztudott céljai között szerepel, hogy festményeivel felhívja a figyelmet olyan aktuális és égető témákra, mint a fenntarthatóság vagy a környezet- és állatvédelem. Saját alkotói világából kilépve pedig további meghatározó vágya, hogy művészetével hátrányos helyzetű gyerekeknek segítsen, és adott esetben lehetőséget teremtsen számukra, hogy képzőművészetet tanulhassanak.

Életkor ide vagy oda, egy biztos: Karolina kiforrott elképzeléssel és unikális látásmóddal rendelkezik, amely példaértékű nemcsak kortársai, hanem a felnőtt társadalom számára is. Ezt tükrözi egy interjúban adott sokatmondó válasza is arra a kérdésre, hogy mit tanácsolna azoknak a fiataloknak, akik hasonló álmokat dédelgetnek: „Dolgozzanak keményen, szenvedélyesen az álmaik megvalósításáért, és akkor azok biztosan valóra is válnak.”[1]

[1] forrás: index.hu – Index - Kultúr - Csodagyerekként bámulták a katalánok az idehaza megosztó tizenéves festőt

 

Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr1818383883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása