látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Művészet és fenntarthatóság, trend vagy misszió?

2024. április 26. - Cultvisit

A művészet mindig is tükre volt társadalmunknak. Kétségtelen, hogy a mai kor egyik legfontosabb és legégetőbb kérdése a fenntarthatóság, nem csoda, hogy a művészet is szólni kíván a bolygónk kizsákmányolása ellen folytatott küzdelem oldalán. De valóban hatással tud lenni a figyelmünkre, és ösztönözhet minket a tudatosabb életvitelre? 

Manapság egyre több művész inspirálódik a természetből, vagy használ organikus anyagokat, hogy ezzel is a fenntarthatóság ügye mellé álljon. Segítenek nekünk, laikusok számára is megérteni, miért olyan fontos a környezetünket védeni. A műalkotások, installációk vagy performanszok ereje abban rejlik, hogy közvetlenül szólítanak meg bennünket és befolyásolják érzelmeinket. Egy drámai fotósorozat az éghajlatváltozás okozta környezeti károkról olyan mélyen hathat a gondolkodásmódunkra, hogy akár a mindennapok szintjén is sokkal tudatosabbak lehetünk, és egyre több döntést hozhatunk a környezetvédelem oldalán.

Egészen provokatív példa Olafur Eliasson dán képzőművész Ice Watch installációja, amely a globális felmelegedés veszélyeire hívja fel a figyelmet. Tizenkét jégsapkadarabot hoz a városi térbe, amelyek nem meglepő módon, hamar olvadni kezdenek, Eliasson így közvetlenül szembesíti az embereket azzal, hogy a klímaváltozás nemcsak távoli helyeken zajlik, hanem a közvetlen környezetünket is érinti.

1_11.jpg

Forrás: olafureliasson.net – Ice Watch, 2014, London; Fotó: Justin Sutcliffe, 2018

Sok művész ma már kifejezetten újrahasznosított vagy fenntartható forrásból származó anyagokat is használ, ami nemcsak kreatív, hanem sokatmondó: a "szemét" is lehet érték. A művek ezzel amellett, hogy felhívják a figyelmet a túlfogyasztás problémáira és a hulladékcsökkentés fontosságára, inspiráló példák lehetnek arra is, hogy hogyan lehet újrahasználni azokat az anyagokat, amelyek akár a háztartásunkban is megtalálhatóak.

Vannak azonban, akik szkeptikusan közelítenek a kérdéshez, mondván, semmi látható vagy mérhető eredménye nincs annak, hogy a művészet hogyan hat az emberek szokásaira. Szerintük a művészeti projektek csupán szimbolikus gesztusok maradnak, amelyek nem vezetnek valós, tartós változáshoz.  Talán azzal az érvvel sem lenne nehéz vitatkozni, hogy bár a művészet képes széles köröket megmozgatni, gyakran csak azokat éri el, akik már eleve nyitottak a fenntarthatósági üzenetekre.

A legélesebb kritikák azonban akkor születnek, amikor a környezet csodái által inspirált művészeti projektek önmagukban jelentős erőforrás, energiabefektetés árán valósulnak meg. Az egyik legmegosztóbb példa Christo és Jeanne-Claude, The Floating Piers c. munkája, amely az olaszországi Iseo-tó mellett született meg 2016-ban. A művészpáros olyan sétányokat álmodott a víz felszínére, amelyek lehetővé tették a látogatók számára, hogy szó szerint a tó felett sétálhassanak. Az installáció igen látványos volt, és világszerte óriási figyelmet kapott, azonban a környezettudatosság szempontjából jónéhány kérdést felvetett: a projekt költsége elérte a 11 millió dollárt, később pedig egészen 17 millió dollárra becsülték. Három hónap alatt pedig mintegy 220 darab, 6 tonnás horgonyt helyeztek el a tó fenekén, 92 méteres mélységben.

2_10.jpg

Forrás: wikipedia.org – The Floating Piers at the island of San Paolo, by Christo and Jeanne-Claude, viewed from Rocca di Monte Isola, June 2016

A kérdés tehát jogosan merül fel: a művészetnek lehet valós szerepe a fenntarthatósági célok elérésében? A válasz korántsem fekete-fehér. A művészet hatalmas erejű eszköz lehet a társadalmi változások előmozdításában, de ez nem jelenti azt, hogy minden projekt fenntartható módon valósul meg. Azonban leszögezhető, hogy minden egyes művészeti alkotás, amely fenntarthatósági üzeneteket hordoz, lehetőséget teremt arra, hogy újraértékeljük saját szerepünket a bolygó jövőjével kapcsolatban, valamint arra késztet minket, hogy gondolkodjunk, érezzünk és cselekedjünk. Az a művészet, amely fenntarthatóságra ösztönöz, így valódi misszióvá válhat, ha a közösség is úgy dönt, hogy vállalja ennek a küldetésnek a támogatását.

Források:

 

Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről, kövess minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr9618390473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása