látogatás a művészetek világába

Cultvisit

Időutazás a máglyáktól az online varázslásig

Boszorkányok ihlette kiállítás a Budapest Galériában

2024. augusztus 01. - Cultvisit

Még bő egy hónapig, azaz szeptember 8-ig tekinthető meg a Maleficae – A máglyától az online varázslásig című kiállítás az óbudai Budapest Galériában, ahol a misztikus világ rajongóinak legnagyobb örömére kortárs művészek boszorkányok és üldözésük ihlette művei között kalandozhatunk. A június 21-én megnyílt, két szinten helyet kapó tárlat a boszorkányság múltját és a jelenben való továbbélését vizsgálja a képzőművészet szemüvegén keresztül.

A boszorkányság sokak számára misztikus és izgalmas téma, amely a történelem során számos művészt megihletett. A Budapest Galériában nyílt "Maleficae – A máglyától az online varázslásig" című kiállítás egészen szeptember 8-ig várja az érdeklődőket, hogy egy különleges művészeti utazásra invitálja őket a boszorkányság világába.

boszorkanysag_1.jpgForrás: welovebudapest.com

A kiállítás célja, hogy bemutassa a boszorkányság történeti és kortárs jelentőségét, és azt, hogyan változott meg az emberek hozzáállása a boszorkányokhoz az évszázadok során. A tárlat több mint húsz, köztük nemzetközi művészek alkotásait sorakoztatja fel, melyek között találhatunk fotókat, rajzokat, installációkat és videókat. Ezek a változatos alkotások mind különböző perspektívákból közelítik meg a boszorkányság témáját, bemutatva annak sötét és mai, újraértelmeződött oldalát egyaránt. Az alkotások között találkozhatunk olyan művekkel, amelyek a természet és a női erő kapcsolatát vizsgálják, mások pedig a varázslás és a digitális világ összefonódását mutatják be. A kiállítás látogatói így egy átfogó képet kapnak arról, hogyan élik meg a művészek a boszorkányságot a 21. században.

A középkor sötét korszaka: a boszorkányüldözések

A kiállítás egyik legérdekesebb része a boszorkányüldözések időszakát eleveníti fel, amikor a társadalom félelemből és tudatlanságból boszorkánynak vagy (férfiak esetében) boszorkánymestereknek kiáltott embereket kínzásoktól sem mentes koncepciós perek árán szörnyű halálra ítélt: büntetésük leggyakrabban a máglyán égetés volt. A tárlaton konkrét, hazai esetek feldolgozásával is találkozhatunk.

boszorkany.jpgForrás: welovebudapest.com

De mi is volt a boszorkányok bűne? A történelem során az emberek mindig is idegenkedve fogadták azt, amikor valaki a másképp gondolkodást, a hagyományostól és a szabályostól való eltérést és a szabad akarat megélését hirdette, netalán megmagyarázhatatlan, különleges képességekkel rendelkezett vagy esetleg túl jól értett a gyógynövények hatásaihoz. Leginkább azok a nők tartoztak a boszorkányok közé, akik fittyet hánytak az aktuálisan elfogadott társadalmi normákra és az átlagember által valósnak és elfogadottnak vélt tudásra. Nem csoda, hogy a mai kor feminista mozgalmának követői közül sokan a régmúlt boszorkányaiban látják elődjeiket.

A modern idők pálfordulása

A Budapest Galéria tárlata azonban nem csak a múlt borzalmaira koncentrál: a modern időkben a boszorkányság újraértelmezést nyert, és sokan a spiritualitás és az önkifejezés eszközeként tekintenek rá. Az elmúlt évtizedekben az emberek újra nagy érdeklődést mutatnak a spiritualitás, az asztrológia, az okkultizmus, a kártyavetés és -jóslás, az alternatív hitrendszerek, valamint a természet gyógyító vagy tudattágító hatású növényei iránt. Az internet és a közösségi média platformjai pedig lehetőséget adtak arra, hogy az ezek iránt érdeklődők megoszthassák tudásukat és tapasztalataikat, újraélesztve ezzel a boszorkányság kultúráját.

A kiállítás igazi csemege tehát mindazok számára, akik érdeklődnek a boszorkányság, a művészet és a történelem iránt. Nemcsak vizuálisan kapcsolódhatunk ki a tárlatnézés közben, de intellektuálisan és spirituálisan is lehetőségünk van elgondolkodni a boszorkányság helyéről a múltban és a jelenben, és új szemszögből felfedezni annak világát.

boszorkany_2.pngForrás: budapestgaleria.hu

 

Forrás:

 

Ha nem szeretnél lemaradni legfrissebb cikkeinkről, kövess minket Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://cultvisit.blog.hu/api/trackback/id/tr4418458585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása